Over ons

Franssonius of FranssoniusmapS …wie of wat is dat?


De naam FranssoniusmapS is de samenvoeging van Frans en Janssonius, uitgebreid met maps wat zoveel als kaarten betekend.


Janssonius is mijn favoriete cartograaf en mijn naam is Frans (Maar dat had je al vlug door hé).


Zelf ben ik een gepassioneerd verzamelaar van zeldzame, historische en oude kaarten. Naast deze kaarten genieten ook oude boeken, gravures en etsen mijn aandacht. Door de jaren heen kon ik zo een uitgebreide collectie samenstellen.


Het is deze collectie die de basis vormt van het cartografisch antiquaraat. Waar in het begin de nadruk vooral lag op de cartografie is er nu ook een waaier aan de zogenaamde ‘vrije grafiek’ bijgekomen.

Met andere woorden, het aanbod is zeer ruim.

De collectie, een kort overzicht:


Cartografie:

Een kaart illustreert hoe de wereld eruitziet, waar er wegen, rivieren, bergen en dalen zijn. Een kaart toont het onbekende, wat is er aan de andere kant van een bergketen, de rivier, het woud, … Een kaart toont u hoe u kan reizen, de wereld kan ontdekken zonder kou, honger of dorst te leiden…Een Kaart is de sleutel naar het onbekende.


De vrije grafiek:

Dit onderdeel van de collectie is zeer uitgebreid, van landschappen tot insecten, van personen tot het inwendige van het menselijke lichaam, van wilde dieren tot tamme viervoeters, over oorlog en over vrede, …


Oude boeken:

We zeggen wel eens: “’t is niet de buitenkant die telt, maar wat erin zit, het innerlijke”

Voor boeken geldt dat ook. Een oud en belezen boek kan in een nieuw kleedje zijn gestoken maar toch nog heel waardevol zijn. Een jong of recent boek kan voorzien zijn van een oude rug en kaft maar als de inhoud niet goed is…zal het bij een jong en recent boek blijven.

In de collectie oude boeken vind je boeken van alle slag, je vindt er atlassen, oude wetboeken, poëzie, … kortom, voor elk wat wils..

Ik hoop dat je kan genieten van het doorzoeken van de webshop op deze website, neem gerust je tijd.

Al onze historische kaarten en het ruime assortiment aan vrije grafiek, zijn originelen. Enkel een handvol er van zijn reproducties, dit wordt dan ook vermeld in de beschrijving ervan.


Heb je vragen over bepaalde gravures of kaarten, of je zoekt iets, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Uw vraag zal zeker beantwoord worden en we zullen u helpen bij uw zoektocht.Uiteraard bent u van harte welkom in onze zaak, doch dit is op afspraak. Wenst u een bezoek te brengen? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier