Homann Johan Baptist

Johann Baptist Homann


Geboren te Ober-Kammlach, 20 maart 1664

Overleden te  Neurenberg, 1 juli 1724Johann Baptist Homann was een Duitse cartograaf, uitgever en graveur.


Homann werd aanvankelijk in een jezuïetencollege opgeleid; hij wilde dominicaan worden, maar in 1687 werd hij protestant en werd notaris in Neurenberg. Al snel ging hij kopergravures van landkaarten maken. Van 1693 tot 1695 was hij werkzaam in Wenen en daarna weer in Neurenberg en in 1698 maakte hij kaarten in Leipzig.


In 1702 richtte hij een uitgeverij en een handelsfirma voor cartografie op in Neurenberg en maakte daar globes en publiceerde landkaarten. Een eerste reeks verscheen in 1710.

Homann werd de belangrijkste uitgever van kaarten en atlassen. (Hij dook onder de prijzen van de Nederlandse en Franse uitgevers in Duitsland)


Zijn kaarten waren voorzien van rijke artistieke historische en etnografische afbeeldingen.


Na zijn overlijden ging zijn bedrijf over naar zijn zoon Johann Christoph Homann (1703-1730). Ook zijn twee managers, Johann Georg Ebersberger (of Ebert) en Johann Michael Franz werden erfgenamen van de zaak. Na zijn dood werd het bedrijf onder de naam Homannsche Erben (Heritier de Homann, latijns: Homannianos Heredes) voortgezet en eindigde in 1848 met de dood van de laatste eigenaar Christoph Franz Fembo.