Ortelius

Abraham Ortelius


Nederlandse naam: Abraham Ortels of Abraham Hortels  was een Brabantse cartograaf en geograaf.

Geboren te Antwerpen, april 1527

Overleden te Antwerpen op 28 juni 1598)


Na Gerardus Mercator was hij de grootste geograaf van zijn tijd, hij was tevens de uitvinder van de moderne atlas.

Hij begon zijn loopbaan als hulpje. In 1547, op 20-jarige leeftijd, trad hij toe tot de Antwerpse Sint-Lukasgilde als afsetter van karten, inkleurder van kaarten.

Opmerkelijk: In het voorwoord van zijn Thesaurus Geographicus (1596) merkte Ortelius op dat de kustlijnen van de continenten zodanig overeenkomen dat deze van elkaar afgebroken leken te zijn. Voor zover bekend is hij hiermee de eerste in de geschiedenis geweest die deze observatie maakte.


In 1554 startte Ortelius een handel in boeken en antiquiteiten. Ortelius reisde door Italië (misschien meerdere keren tussen 1550 en 1558, maar zeker in 1578), Frankrijk (1559-1560), door de Zeventien Provinciën en Zuid- en West-Duitsland (1560, 1575 - 1576) en in Engeland en Ierland.

Het hoofddoel van deze reizen was de handel.

In 1560 maakte hij een reis in het gezelschap van Mercator maakte naar Trier, Lotharingen en Poitiers. Ortelius liet zich bijna zeker door Mercator bewegen tot een meer wetenschappelijke interesse. Mercator zou hem de suggestie hebben gedaan een wereldatlas samen te stellen.

n 1570, op 20 juni, publiceerde hij zijn meest invloedrijke werk, de wereldatlas "Theatrum Orbis Terrarum", uitgegeven door Gilles Coppens van Diest.

Deze atlas bevatte nagenoeg geen eigen kaarten, maar bundelde 53 kaarten van anderen (met vermelding van dezen). Ortelius liet alle kaarten voor deze atlas in dezelfde stijl en met dezelfde maat graveren op koperplaten, logisch geordend naar continent, streek en staat. Ortelius voorzag de kaarten bovendien van een beschrijvend commentaar en doorverwijzingen op de keerzijde. Zo werd voor het eerst alle West-Europese kennis van de wereld samengebracht in één boek.