Tirion Isaak

Isaak Tirion


Geboren te Utrecht, 1705

Overleden te Amsterdam, 1765


Isaak Tirion was een Nederlands boekhandelaar en uitgever.


Tirion vestigde zich rond 1725 in Amsterdam, eerst aan de Nieuwezijds Voorburgwal, later in de meer in aanzien staande Kalverstraat. Hij publiceerde een groot aantal boeken, serie-werken en tijdschriften. Hieronder bevonden zich ook vele topografische werken. de bekendste zijn:

'Hedendaagse Historie' of 'Tegenwoordige Staat van alle Volken' in 45 delen.

'Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden' in 12 delen.


Ook gaf Tirion een achttal atlassen uit, waarvan tot ca. 1784 verscheidene edities verschenen. De inhoud daarvan kon variëren van 34 tot 112 kaarten.

Eén van die atlassen was de 'Atlas van Zeeland', uitgegeven in 1760, met zeer nauwkeurige kaarten, Zeeuwse stads- en dorpsgezichten en prenten van destijds bekende Zeeuwen. Voor deze atlas werden een groot aantal manuscriptkaarten van de Hattinga's gebruikt als voorbeeld voor de opgenomen gravures van de diverse Zeeuwse eilanden.


Er werden van tijd tot tijd ook verzamelingen van kaarten uitgegeven die als atlas konden worden ingebonden.  De atlaskaarten waren op dik papier gedrukt, de kaarten in zijn boeken moesten het doen met dunner materiaal. Voor het maken van de kaarten had Tirion een aantal graveurs in dienst.


Tirion werkte ook in opdracht. De Staten van Holland en West-Friesland vroegen tussen 1754 en 1765 om een groot aantal waterstaatskaarten. Hij hield zich bij deze opdracht uitvoerig met de redactie van het, soms geheime, kaartmateriaal bezig.


Na zijn dood -hij werd begraven in de Westerkerk in Amsterdam- zette zijn weduwe de zaak nog tien jaar voort.