Visscher

Visscher   


Het huis Visscher was in de 17e eeuw een producent van atlassen, landkaarten en (nieuws)prenten.


Claes Jansz. Visscher (1587-1652)

De stichter van het huis, de Amsterdammer Claes Janszoon Visscher, was, behalve een talentvol tekenaar, graveur en etser, ook een van de belangrijkste uitgevers van de 17e eeuw.

 

Nicolaes Visscher I (1618-1679)

Nicolaes was de enige zoon van Claes Jansz. Visscher. Hij is ook bekend onder de namen: Nicolaas of Claes Claesz.

Na jaren bij zijn vader in de zaak te hebben gewerkt volgde hij hem na diens dood in 1652 op.

In 1662 werd hij toegelaten tot het gilde der Amsterdamse boekverkopers en in 1677 kreeg Nicolaes een 15-jarig octrooi van de staten van Holland en West-Friesland voor het drukken en uitgeven van kaarten.

Visschers atlassen werden vaak naar wens van de kopers samengesteld (Atlas Contractus). Hiervoor  gebruikte hij kaarten van andere makers, zelfgegraveerde en bewerkte koperplaten van zijn vader.


Nicolaes Visscher II (1649-1702)

Nicolaes I werd opgevolgd door zijn zoon Nicolaes II. Hij verkreeg in 1682-1683 eenzelfde soort octrooi als zijn vader.

Atlas-uitgaven van Nicolaes II:

“Atlas Minor” uit 1683        (De “Atlas Minor” was niet zo klein als gelijknamige atlassen uit die tijd. De uitgave was op folio-formaat).

“Germania Inferior” uit 1684

“Stoel des Oorlogs in Nederland” uit 1694


Wat Visscher’s uitgaven onderscheidt van die van hun concurrenten is hun nadruk op het uitbeelden van de oorlogshandelingen uit die dagen.


Nicolaes II kreeg steeds meer kaarten van eigen fabricage tot zijn beschikking en werd minder afhankelijk van de vroegere werken van vader en grootvader. Verouderde Visscher kaarten werden in 1684 bij opbod verkocht.